nedelja, 12. december 2010

poročilo 3. vaje


POROČILO TRETJE  VAJE
Tudi tretja vaja obsega tako delo v šoli kot domačo nalogo, navodila pa so objavljena na moodle.fis.unm.si. V tej nalogi smo spoznali razstavljanje datotek ter P2P protokol, ter z njim povezane programe.
Prvi del naloge smo začeli v open officu, kjer smo poljubno besedilo shranili, nato pa smo se lotili to shranjeno datoteko razstavljati. Kako ta postopek izvsti smo morali poiskati na spletu.
Kot prvo smo naredili, da so »file extensions« vidni, da jih lahko spreminjamo. Ti »file extensions«, pri naši datoteki  so bili »pdf«, nato pa smo jih preimenovali v »zip«, nato pa smo datoteko zazipali, kar nam je omogočilo, da razdremo datoteko. Ko smo to storili, je bila datoteka, razdrta, mi pa smo jo lahko od »znotraj« poljubno spreminjali. Ko smo s tem končali je bilo treba datoteko pretvoriti nazaj v prvotno obliko. To smo naredili tako da smo datoteko ponovno zazipali, in še enkrat spremenili končnice, leda tokrat iz »zip« v »pdf«. Ko smo to naredili in odprli prvotno datoteko, smo opazili spremembe, ki smo jih naredili med razdiranjem datoteke.
Na koncu pa smo se spoznali še z drugimi oblikami datotek, ki pa reagirajo enako oz. podobno kod »pdf« datoteke.
Drugi del naloge je bil spoznavanje s P2P protokolom ter napraviti tutorial o uporabi orodja, ki deluje na P2P protokolu.
Ugotovila sem, da je ta protokol novejši in boljši, saj ne deluje več na principu odjemalec… strežnik. Pri tem tipu protokola je uporabnik hkrati odjemalec in strežnik, uporablja pa se pri različnih programih in aplikacijah. Največ pa se uporablja pri programih za izmenjavo datotek. Eden od teh je BitTorent, katerega sem tudi izbrala kot primer za »pobiranje« dokumentov s pleta, in za katerega sem naredila tutorial, ki je objavljen na file-sharing portalu file.si, na linku http://file.si/public/viewset/43658 in na spletni strani www.scribd.com, na linku http://www.scribd.com/doc/44706085.

Ni komentarjev:

Objavite komentar