ponedeljek, 13. december 2010

5.vaja... podatkovna baza

Pri vajah, smo za nalogo morali ustvarit podatkovno bazo, ki obsega podatke naših sošolcev. pri tem pa smo morali celoten postopek zabeležiti in ga predstaviti s pomočjo slik(screen shotov).
Kot prvo, je potrebno odpreti program Open Office in na prvi strani, kjer izberemo vrsto dokumenta, ki ga želimo, izberemo zbirko podatkov. Nato se nam odpre naslednje okno, kjer izbiramo med več možnostmi. Mi izberemo prvo možnost "Ustvari novo zbirko podatkov", saj želimo ustvariti novo bazo podatkovn, nato pa kliknemo "naprej.

za tem se nam odpre novo okno, kjer izberemo možnosti, ki nam ustrezajo. nato kliknemo "dokončaj".
Za tem oknom se odpre še eno okno, ki nas le sprašuje kam naj se podatkovna baza shrani. Ko to določimo stisnemo "V redu" nato pa se nam bo odpru Open Office v katerembomo podatkovno bazo ustvarjali. Kot prvo izberemo možnost v levem pravokotniku za izdelavo tabel in nato kliknemo na "Ustvari tabelo v oblikovalnem pogledu" (spodnja slika).

Takoj za tem se nam odpre novo okno, prikazano na spodnji sliki, kjer oblikujemo tabelo in vpisujemo ime polja in vrsto polja, kar bo v nadaljevanju predstavljalo osnovo za naše tabele. V okenca v tabeli zapišemo kaj bo v tabeli. Na spodnji strani pa imamo za določiti še nekaj možnosti, kakor pač nam ustreza.
Ko vse to določimo, shranimo s pritiskom na "disketo, ki je lepo vidna na zgornji sliki, v levem zgornjem kotu. Poleg tega moramo določiti tudi primarni ključ, ki se bo prikazal pred "imenom polja" in sicer da ga dodelimo tistemu imenu polja, ki bo skupen v vseh tabelah, in bo služil kot povezava.
Za tem ustvarimo še ostale tabele, ki jih bomo potrebovali. moja prva vsebuje ime, priimek in vpisno številko študenta, ustvarila pa bom še dve. Druga bo v imenu polja vsebovala naziv predmeta, nosilec predmeta in šifro predmeta, tretja pa vpisno številko, oceno in šifro predmeta. Ko tabele ustvarimo, jih še zapolnimo z ustreznimi podatki.
Ko to končamo,  je na vrsti relacijsko povezovanje teh tabel. To storimo tako, da označimo vse tri tabele, in v meniju, kliknemo na "orodja" in nato izberemo "razmerja, kot je prikazano na spodnji sliki.

Odpre se nam novo okno, v katerem le izberemo tabele, ki jih bomo povezovali. v mojem primeru so vse tri tabele, ki sem jih prej ustvarila. Odpre se nam nova delovna površina, kjer povezujemo tabele. To lahko storimo z neposrednim povezovanjem, ko prenesemo elemente iz ene tabele v drugo. drugače pa lahko to naredimo s klikom na "vstavi" in nato "nova relacija" ki nam odpre novo okno,ki je prikazano na spodnji sliki, kjer določimo željene relacije.
Ko smo to storili, stisnemo "V redu" in postopek je končan. Tabele so relacijsko povezane in pripravljene za drugi del naloge.

Ni komentarjev:

Objavite komentar