nedelja, 12. december 2010

poročilo 1. vaje


POROČILO PRVE VAJE
Naša prva vaja, nam je bila podana preko strani moodle.fis.unm.si, razdeljena pa je bila na delo v šoli in na delo doma.
Na vajah smo se morali spoznati s osnovnimi pojmi, ki se jih uporablja v informatiki. Kot prvo smo morali opredeliti podatek in informacijo ter navesti razlike med njima. Za tem smo morali še pojem informacija definirati in razložiti v kontekstu informatike in računalništva.
ko smo se že nekoliko poglobili v informatiko, je bilo potrebno raziskati še pojme kot so digitalna beseda, bit, byte, sporočilna sposobnost, količina informacije, itd.  ter njihovo povezanost.
Ugotovili smo, da je bit osnova vsega in zavzema le vrednosti 0 ali 1. Povezuje se v  digitalne besede… nible, byte, večzložne besede.
Domači del naloge, pa je obsegal digitalno potrdilo/certifikat. Najprej smo vlogo za pridobitev certifikata vložili na upravno enoto, nato pa počakali da smo dobili po pošti avtorizacijsko kodo, po mailu pa referenčno številko. Uporabili smo jih, da smo si preko spleta na strani www.sigen-ca.si prevzeli digitalno potrdilo, ki nam omogoča digitalno podpisovanje in tudi nekaj drugih načinov uporabe. Ko smo potrdilo prevzeli, smo naredili varnostno kopijo, certifikat pa konfigurirali z odjemalcem pošte in urejevalnikom besedil na mojem osebnem računalniku. Sama sem potrdilo konfigurirala z Microsoft Wordom in Outlook Exspresom. Postopek v obliki tutoriala pa je predstavljen na spletni strani http://nejainformatika.blogspot.com/2010_12_01_archive.html, kjer sem objavila ta del naloge.

Ni komentarjev:

Objavite komentar