nedelja, 12. december 2010

4. vaja... internetna stran


XHTML
XHTML  (EXtensible HyperText Markup Language) je označevalni jezik in je podobna verziji html in je usklajen z XML (Extensible Markup Language).  Uporablja se ga za izdelavo spletnih strani, podpirajo pa ga vsi brskalniki tipa XML in HTML.
XHTML je bil razdeljen na module (skupine sorodnih ukazov), po standardu, ki ga je sprejela W3C (World Wide Web Consortium). Te ukaze lahko zapišemo že v navadnem urejevalniku besedil s posebnimi navodili, ki veljajo za označevanje elementov.
Spletna stran vsebuje najprej osnovni oz. korenski element, njegova vsebina pa je iz glave(head)  in telesa (body). Glava vsebuje opis dokumenta. Korenski element  pa vsebuje vse ostale elemente. Najpomembnejši od teh elementov so osnovni elementi, elementi za slike, oblikovanje besedila, tabele in obrazce.
Opis elementov je stavljeni iz dveh »tagov« (začetek in konec), ki so vedno postavljeni med znaka <,>,pri zaključnem tagu pa dodamo še znak /. Vmes je zapisano ime elementa. Lastnosti imena lahko določimo v začetni znački za imenom, pri tem pa moramo na začetku lastnost narediti presledek, nato navedemo ime lastnosti, nato znak =, nato pa še vrednost lastnosti v narekovajih.
Vsi tagi morajo biti pravilno zapisani, gnezdeni in vedno zaprti, zapisani pa morajo biti z malimi črkami.
Primer 1:
 <td> ... <⁄td>
Primer 2: 
<html>
<head>
<title>Ogrodje</title>
</head>
<body>
...
</body>
</html>

Naslednja stvar, ki sem jo morala narediti je moja spletna stran. Nekaj pomoči sem dobila najprej na spletni strani www.w3schools.com, ustvarila pa sem jo na spletni strani www.webs.com. Ta stran nudi enostavno in brezplačno izdelovanje spletnih strani, ki ji je ravno tako mogoče brezplačno objaviti. Link do moje spletne strani je http://nejcym.webs.com/.

Ni komentarjev:

Objavite komentar