petek, 17. december 2010

6. vaja... WIKIPEDIJA


Objavljanje članka
Wikipedija je prosta spletna enciklopedija, ki jo je ustanovil Jimmy Wales. Vsebuje članke v 270 različnih jezikih in njihovih različicah. Je preprosta za uporabo, vanjo pa lahko vsakdo vnaša podatke, vendar se mora predhodno prijaviti. Ko se enkrat prijavimo je na strani wikipedije tudi pomoč, kako članek ustvarimo. Do te pomoči pridemo tako, da na levi strani internetne strani poiščemo in kliknemo na »Dobrodošli«, kar nam bo odprlo novo stran, nekje na polovici strani pa lahko vidimo »2.Naučite se več o urejanju«. Ko kliknemo na to, nam bo prikazalo nekaj osnovnih informacij in povezav, kako priti do podrobnejših informacij o izdelavi članka. Če želimo spoznati pravila, pa kliknemo »Vadnica« na desni strani. To nam odpre okno, kjer imamo zavihke, ki nam prikazujejo kako pravilno oblikujemo članek.
Ko se bomo odločili, da dodamo kakšen članek si izberemo temo. Prepovedano je oglaševanje, samo oglaševanje ali objavljanje komercialnih besedil. V primeru da to kdo stori, je njegova objava odstranjena, uporabnik pa izgnan iz Wikipedije. Poleg tega je pri dodajanju člankov treba paziti, da so pravilno zapisani, navedeni, dovolj strokovni in uporabni. Drugače so članki ravno tako odstranjeni.
Če je naša izbrana tema uporabna, preverimo tako, da na Wikipediji pogledamo ali tak članek že obstaja, ali je mogoče le škrbina. Če članek še ne obstaja ali je škrbina, ga lahko dodelamo in dodamo.
Če je članek na Wikipediji »preživel« vidimo čez nekaj dni, če so ga izbrisali ali ne.
Pri 6. Vaji smo za nalogo morali ustvariti članek na Wikipediji, ki je moral biti v kontekstu z našim predmetom Uvod v informatiko. Naloga je opravljena če članek na internetu ostane in ga na Wikipediji ne izbrišejo.
Sama sem si za temo izbrala pojem Informacija, predvsem v kontekstu informatike. Objava na to temo je sicer že obstajala a le v obliki škrbine, katero sem se odločila razširiti. Že objavljenega nisem izbrisala ampak pustila kot uvod v moj del objave. Za ostalo vsebino pa sem si zbrala nekaj dodatne literature.
Članek sem začela pisati v Wordu, nato pa ga skopirala na Wikipedijo, kjer sem dodala še dodatne znake in elemente za oblikovanje, saj so v Wikipediji nekoliko drugačni kot drugod. Ti elementi, ki jih vključimo v prostor za oblikovanje besedila se v objavljenem besedilu prikažejo drugače kot na primer, da je kakšna beseda napisana krepko, ležeče ali da klik nanjo pripelje do kakšne druge objave. Jaz sem uporabila elemente za poglavje, krepko pisavo, notranje povezave, zunanje povezave in vire:
-ko označiš poglavje moraš besedo zapisati  tako, ==naslov poglavja==, v objavljenem besedilu pa se ti prikaže krepko in podčrtano.
-nekatere besede sem označila s krepko pisavo, ki sem jih morala v primarnem besedilo označiti '''besedilo''', ki se je v objavljeni obliki prikazalo s krepko pisavo.
-notranjo povezavo se označi [[beseda ali besedna zveza]]. . Pri označevanju notranjih povezav moramo paziti tudi na skladnjo. Če želimo ustvariti povezavo za »informatike« je pravilni zapis [[informatika|informatike]], zato da dobimo pravilno povezavo. Poleg tega moramo paziti tudi, da v primeru besedne zveze kot na primer »digitalna beseda«, damo med oglate oklepaje celo besedno zvezo ( [[digitalna beseda]]). Če tega ne storimo in damo v oglate oklepaje vsako besedo posebej ([[digitalna]] [[beseda]]), nam bo ustvarilo dve notranji povezavi, za vsako besedo posebej. To označevanje se v objavljenem besedilu se prikaže z drugo barvo. Če se prikaže v modri barvi, članek ali škrbina na to besedo obstaja, klik na besedo pa nas bo pripeljalo do njih. Če se prikaže v rdeči barvi pa objava na temo te besede še ne obstaja-zunanjo povezavo sem v primarnem besedilu označila takole: [http://www.aktivno.si/ai/sl/646-teorija-informacij/ količini informacije] ..(primer iz moje objave). Pri tem obsega prvi del URL zunanje povezave, drugi del pa besedilo, ki se nam bo pojavilo v objavljenem besedilu. Loči pa ju znak /. V objavljenem besedilu pa se bo prikazal le drugi del in sicer  »količini informacije«, če se orientiramo po prejšnjem primeru.
-pri virih in literaturi pa moramo pred vsakim navedenim »kosom« literature navesti znak *, da jo pravilno zapiše, saj nam bo v primeru da smo uporabili znaki – ali kateri drugi znak, vrglo vse v eno vrstico, ne glede na to, da smo zapisali vsak element v svojo.
Pri izdelovanju članka sem si nekoliko pomagala z vodičem (Vadnico) na Wikipediji, ki pa se mi ni zdela dovolj natančna. Zato sem si pomagala tudi z že narejenimi članki in s pomočjo nekaterih blogov.
Ko z izdelovanjem končamo imamo tudi možnost predogleda na spodnji strani spletne strani. Ko to kliknemo in nam odpre besedilo, to še vedno ni objava, ampak le prikaz, kako bo naš članek izgledal ko bo objavljen. V taki obliki je primeren za pregled če smo pravilno označili vse povezave in ostale elemente. Če smo z izdelkom zadovoljni kliknemo »shrani stran«, zatem pa je naš članek objavljen na spletni strani Wikipedije. Ostane nam le še čakanje, da vidimo če so uporabniki s stranjo zadovoljni in če ostane objavljena, kar pomeni da smo nalogo zaključili. Čeprav se nemalokrat zgodi, da je objava izbrisana, saj imajo merila za ocenjevanje objav kar stroga.
Moja objava je dostopna na linku http://sl.wikipedia.org/wiki/Informacija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar