ponedeljek, 22. november 2010

komunikacija

Kot prvo stvar bom pri tej nalogi opisala kaj je OSI model (ang. Open Systems Interconnection), ki ga imenujemo tudi "protocol stack". To je celota, sestavljena iz več "plasti" oziroma protokolov, vsak od teh pa ima svojo specifično nalogo. OSI model spleta je sestavljen iz 7ih plasti in sicer: fizične, povezovalne, omrežne, transportne, sejne, predstavitvene in aplikacijske plasti.
Fizična plast skrbi za električne in mehanske lastnostim napetosne nivoje, prenosne frekvence in za primeren zapis podatkov, glede na način prenosa... krajše povedano, njegova naloga je prenašanje bitov po mediju
Povezovalna plast definira iskanje in popravljanje napak, fizično naslavljanje v omrežju in razčlenjevanje daljših podatkov na manjše dele.
Omrežna plast usmerja in nadzoruje pravilen pretok podatkov po različnih kanalih ter za njihov vrstni red.
Transportna plast določa fragmentacijo(ob oddajanju podatkov) in defragmentacijo (ob sprejemanju podatkov). poleg tega pa je odgovorna tudi za odkrivanje napak in obvečanje drugih plasti o tej napaki.
Sejna plast določa ali je komunikacija enosmerna (ang. simplex), izmenično dvosmerna (ang. half duplex) ali dvosmerna (ang. full duplex). Poleg tega skrbi za vzpostavitev, vzdrževanje in prekinitev seje.
Predstavitvena plast skrbi za uskladitev predstavitev podatkov. Torej skrbi za kompresijo in dekompresijo podatkov, nabor znakov in kod, šifriranje in za podatkovne formate.
Aplikacijska plast določa protokole med uporabnikom in komunikacijskim omrežjem in je njihov vmesnik.

V drugem delu bom predstavila internet in World wide web (WWW), ter navedla razlike med njima.
Internet v slovenskem jeziku pomeni medmrežje, je pa krjša različica besede v angleščini inter-network in je svetovno omrežje računalniških mrež, na katerega so povezana manša lokalna omrežja. WWW, pa je le eden od podsistemov, ki deluje v medmerežju in je le enden od mnigih načinov posredovanja informacij s pomočjo spletnih strani.
Na tej točki lahko še definiramo URI (Uniform Resource Identifier, slovensko enolični identifikator vira in URL (Uniform Resource Locator), saj sta v tesni povezavi z uporabo medmrežja. URL so naslovi podatkov in spletnih strani na internetu, saj preko njih računalnik pride do želenih podatkov. Sestavljeni so iz treh delov in sicer iz določnika vrste protokola, označevalnika gostitelja in označevalnika datoteke oz. poti do te datoteke. Poleg tega je za razumevanje treba omeniti tudi URN (Uniform Resource Name), ki je podoben kot URL in tudi predstavlja nek podatek, preko katerega pridemo do želenih strani na medmrežju. skupek teh dveh pa je URI, kateri preko imena, lokacije ali kakšne druge karakteristike najdejo vir. To povezavo med temi tremi pojmi bom najlaže predstavila s spodnjo sliko.
Poleg teh pa imam moram predstaviti še tri pojme in sicer FTP, SMTP in DNS, ki jih bom opredelila v naslednjih nekaj odstavkih:
FTP (ang. File Transfer Protocol) je tudi ene vrste protokol za prenos datotek med sistemi na internetu. Ta protokol omogoča tudi prenos podatkov brez dodatne obdelave. Uvršča pa se v aplikacijsko raven, ki sem jo omenila pri o predelitvi ISO modela spleta.
SMTP (ang. Simple mail transfer protocol) je standardni protokol za prenos elektronske pošte med različnimi sistemi povezanimi z TCP/IP protokoli.
DNS (ang. Domain Name System) pomeni sistem domenskih imen. To so laže razumljiva imena, ki ljudem omogočajo, da lažje brskajo po internetu.

Vsi zgoraj omenjeni pojmi, so deli ISO modela spleta. Vsak spada v svojo "plast" tega modela, z uporabo le teh in še številnih drugih protokolov, pa ta sistem deluje, saj se protokoli med seboj dopolnjujejo in delujejo kot celota. Tako lahko brskamo po internetu, pošiljamo spletno pošto, skratka, lahko "deskamo" po medmrežju.
Njihovo povezanost bom vidna tudi na spodnji sliki ki prikazuje nivoje interneta.




Ni komentarjev:

Objavite komentar