ponedeljek, 8. november 2010

razstavljanje računalnika

Osnovne komponente računalnika
1)ohišje... ohišje računalnika je kovinsko ogrodje, na katero so pritrjeni vsi deli računalnika.
2)pomnilnik... pomnilnik je eden pomembnejših delov v računalniku, saj so v njem shranjeni vsi podatki in ukazi, ki se procesirajo v računalniku. Pomnilnik kot celota obsega še druge elemente in sicer registre, medpomnilnike, sistemski pomnilnik in navidezni pomnilnik.
V računalniku sta dve vrsti pomnilnikov in sicer RAM in ROM. Prvi je uporaben tako za branje in pisanje, drugi pa le za branje.
3)matična plošča.... tudi matična plošča je eden od pomembnejših delov v računalniku, saj povezuje vse ostale dele in jim omogoča dostop do elektrike ter njihovo medsebojno delovanje. Na njej sta glavna čipa, severni in južni most (v ang.: north, south bridge)
4)procesor... v procesorju se izvaja obdelovanje podatkov ter kontrola in upravljanje ostalih enot. Glavni del je integrirano vezje katero je sestavljeno iz tranzistorjev in upornikov.
Poleg tega zgradbo centralno procesne enote sestavljajo aritmetično logična enota (ALE), krmilna enota (KE) in registri
5)napajalnik... napajalnik je napravica v računalniku, preko katere pride elektrika do vseh ostalih komponent.
6)vhodno-izhodna enota... so deli, ki računalnik povezujejo z zunanjim svetom. Vhodne enote omogočajo, da podatki pridejo v računalnik, poleg tega pa jih pretvori v digitalni jezik, da jih računalnik lahko razume. Med vhodne enote štejemo tipkovnico, miško, optični bralnik, mikrofon, različne čitalce itd.
Izhodne enote pa so nasprotne vhodnim, saj podatke, ki so se v računalniku obdelale pretvori v tako obliko, da jih bo osebek, ki pride v stih z njimi razumel. Pod izhodne enote štejemo monitor, zvočnike, tiskalnike, projektorje itd.

razstavljanje računalnika
Pri vajah, dne 8.11.2010, smo se seznanili kako se praktično razstavi računalnik. To smo opravili kot skupinsko delo.
Začeli smo z razstavljanjem ohišja, ter odstranili dve plošči, ki sta nam onemogočali dostop do notranjosti računalnika. Takoj za tem smo pričeli z odstranjevanjem napajalnika. 

Najprej smo z izvijačem, izvili vijake s katerimi je bil napajalnik pritrjen in ga nato previdno izvlekli. Previdni smo mogli biti tudi z žicami, saj jih je bilo v notranjosti kar veliko, vseh pa nismo na začetku izvlekli.
 Naslednji del katerega smo hoteli odstraniti sta bila pomnilnika (RAM, ROM), katera se odstrani brez težav, saj sta pritrjena le z dvema držalcema.
Za tem smo začeli z odstranjevanjem procesorja. Tudi ta je bil pritrjen z več vijaki, ki smo jih morali previdno izviti, da ga ne poškodujemo.

Naslednji korak je bil odstranjevanje DVD predvajalnika. Pri izvijanju izvijačev je smo morali paziti, da nam predvajalnik ni padel, saj je bil pritrjen izključno z vijaki.

Kot zadnji del smo odstranili tudi matično ploščo in so ogledali na njej pritrjene vhode vhodno izhodnih enot.   
Poleg njih sta bili tudi grafična in zvočna kartica, ki pa sta bili že predhodno integrirani.
Za sestavo tega računalnika pa je poskrbela naslednja skupina.


Ni komentarjev:

Objavite komentar